Blogger Templates

button like

Friday, 16 March 2012

Kisah ‘touching’ Kucing Buta




Jack adalah seekor kucing yang dilahirkan tanpa mata dan tidak boleh melihat. Walaubagaimanapun, kucing ini gigih untuk terus hidup. Baru-baru ini dia diperkenalkan dengan seekor anak kucing terbiar, CJ namanya. Lantas Jack menjadikan anak kucing tersebut sebagai anaknya. Jack ni kucing jantan tapi dah jadi macam mak pulak.

Inilah anak kucing tu. CJ namanya. Comelkan..?

Jack melayan anak kucing tu macam anaknya sendiri

CJ belajar memanjat sambil ditemani Jack

Jack bukan sahaja menjaga anak kucing tersebut malah membawa anak kucing tersebut menggunakan mulut, membersihkan badan anak kucing tu dan juga bermain dengannya.
Sangat ‘touching’ kan... kadang-kadang manusia pun belum tentu sanggup nak jaga anak orang lain. Renung-renungkan. 


*FROM US WITH LOVE*

16 comments:

  1. Pada org yg x suka kucing mmg la citer ni mcm biasa je...tp, cuba kita fikir balik.....manusia yg ada mata sekalipun kadangkala buta..... buta hati.....

    ReplyDelete
  2. ni kucing tuan punya blog ke atau kucing sapa...memang touching...moga jack akan terus gembira, sihat dan ceria bersama cj nya...aminn..

    ReplyDelete
  3. ni kucing dekat mane? sgt terharu.. sedangkan haiwan pun sayang sesama haiwan.. manusia?? macam2 ragamnye.. i luv u Jack & CJ!!

    ReplyDelete
  4. aaa...tacingnye...CJ, jage Jack baik2 ye, balas budi Jack..Jack xde mata tp msh blh melihat...syg Jack & CJ..

    ReplyDelete
  5. lame xbela kucing... terharu.... makcik sy ae seekor kucing rabun akibat jangkitan kuman masa kecil... dulu masa baby bdn kurus n hidup hanya 50/50 je sbb ibu dia lari n xmenyusukan dia.... selang beberapa bulan ibunya muncul n bawak perut yg sarat nak beranak... bila adik2 dia lahir, dia tumpang isap... sekrg alhamdullilah, berisi n comel walau pun rabun...

    ReplyDelete
  6. wahh..subhanaAllah..comel sgt2..sy dulu kucing bisu..salu dy tgu sy balik skola..rindu kat tompok:'(

    ReplyDelete
  7. boleh saya adopt jack n cj?..mesti tuan dia mare

    ReplyDelete
  8. kucing saya ada yang buta, nama dia But :) dia chomel je. masa dia baby dia sakit mata, pastu mata dia terkeluar, so dia jadi buta. kalau panggil dia makan mesti dia tersilap pergi mana2, kadang2 belakang mesin basuh, langgar pintu, masuk bilik air, n bila dapat makan kadang2 dia tergigit kaki kucing lain, hahaha.
    tapi satu hari dia hilang. adik saya jumpa dia kena langgar kat tepi jalan, rupa2nya dia cuba melintas. selama ni dia tak pernah keluar dari kawasan rumah, tapi dah ajal dia. sedih kami sekeluarga... T.T

    ReplyDelete
    Replies
    1. sedihnye..i'm sory to hear that..yela,kucing ni haiwan yg kte perlu lindung, bg mkn even kt gerai2 mkn pon..ni plak bute..sob2 sedihnye die kne langgar :'(

      Delete
    2. Sian sangat...:(

      Delete
  9. Nana..sedihnya crita awak.. :'(

    ReplyDelete
  10. ibu kucing sye pn buta sebelah jgk mate dye..tp org semue suke dy coz dy montel and cubby sgt2

    ReplyDelete
  11. ngah bce cter ni smbil dgr lgu sdih.. adoimakk... deras airmata ni... tringt kt 1 ank kucing ni.. die dtg kt umh sy.. mnje sgt2.. umu die dlm 4 blan cm 2.. sume orng syg kt die (jran keliling..) lpas sblan, die ilang.. rse cm kne heart attack.. :'(

    ReplyDelete
  12. kesian kucing yg teraniaya skrg. kenape ade org sanggup seksa kucing?? sedih bila tengok.. padahal kucing tu cute sgt -.-

    ReplyDelete
  13. beshnya..kucing pn tawu erti kasih syg...

    ReplyDelete