Blogger Templates

button like

Saturday, 31 March 2012

kenapa bulu kucing gugur???


Terdapat banyak faktor kenapa bulu kucing gugur…

1. Kutu/Lices

Lazimnya kucing akan gatal dan menggaru dengan tahap maksima, menyebabkan bulunya gugur

Treatment : Gunakan Bio-Spot atau Frontline…sembur pada kucing, ulangi selepas 48 jam..dan ulangi lagi selepas 48 jam. Ini kerana telur kutu boleh menetas dlm 48 jam. Jangan mandi kucing tersebut sehingga seminggu. Sembur juga bilik kucing, carpet jika ada..kerana kutu boleh bersembunyi disini. Tidak berkesan jika kita hanya treat kucing…tetapi beberapa hari kemudian kutu akan datang semula.

2. Fungus

Fungus kelihatan seperti debu yang boleh menyebabkan sel2 pada bulu kucing mati.

Treatment : Mandikan kucing menggunakan Malaseb dan beri ia pil anti-fungus.

3. Kekurangan Protein dan Vitamins

Makanan yang berasaskan meat by products mempunyai kandungan protien yang sedikit..Kucing memerlukan protien untuk membina kulit dan bulu yang sihat…

Treatment : Makanan yang berkualiti, makanan segar (raw), multi-vitamins dan juga brewer yeast

4. Bulu Kering

Lazimnya ia disebabkan kekurangan minyak pada bulu dan juga pengunaan syampoo yang berlebihan

Treatment : Pastikan anda menggunakan syampoo mengikut sukatan yang disyorkan, minyak seperti salmon oil boleh membantu.

5. Stress

Kadangkala kucing mengalami stress samada persekitaran atau kehadiran kucing lain. Ia lazimnya akan grooming dirinya secara keterlaluan atau menggaru sehingga bulu tanggal. Pastikan apa yang menyebabkan kucing stress dan take care of it.


Friday, 30 March 2012

Tanda-tanda Kucing Bunting/Mengandung


Pemilik kucing yang tidak berpengalaman mungkin terlepas pandang tanda kucing betina berada dalam keadaan heat. Sesetengah kucing memperlihatkan tand-tanda yang jelas berada dalam heat berbanding kucing lain. Jika anda mempunyai kucing yang berada dalam heat dan kemudian berhenti dan tiba-tiba kitar itu tidak kelihatan, maka kucing betina anda kemungkinan besar sudah mengandung.

Kebiasaannya, kucing betina tidak memerlukan sebarang penjagaan khusus ketika tempoh bunting. Mereka kelihatan boleh menjaga diri masing-masng. Selain dari memberikan makanan yang mereka mahukan dan melindungi mereka dari penyakit dan parasit, selebihnya boleh diserahkan kepada mereka sahaja untuk menjaga dirinya.

Disebabkan tempoh mengandung hanyalah sekitar 9 minggu, maka segalanya akan berlaku dalam keadaan singkat. Antara tanda-tanda yang kelihatan adalah:
  • Peningkatan selera makan
  • Puting susu menonjol dan kemerahan (sekitar 2 minggu selepas mengawan)
  • Bahagian perut semakin membulat
Jika anda khuatir, anda boleh bawakannya ke vet untuk pengesahan lanjut. Jika vet mempunyai x-ray, anda boleh mengimbasnya pada hari ke 50-54 untuk melihat jumlah anak kucing di dalamnya. Purata kelahiran adalah antara 3-5 ekor anak kucing tetapi bergantung kepada keadaan juga lah.Thursday, 29 March 2012

~MENJAGA ANAK KUCING YANG TIADA IBU~Pernah tak korang jumpe anak kucing yg dah xde ibu.. samada ibu die dah mati ataupun ibu kucing tu lari xnak nyusukan anak die ataupun ade org ambil ibu kucing dari anak2nya..??

Anak kucing berusia 1 hari hingga sebulan adalah sgt lemah dan sangat2 memerlukan penjagaan rapi.Anak kucing pada usia ini perlu diberi susu (belikan formula khas utk anak kucing) setiap 3-4 jam sehari iaitu lebih kurang 7-8 kali sehari. Ia juga perlu diletak di tempat yang hangat dan selesa.Cara mudah ialah isi air panas dlm botol tahan panas, dan balut botol tersebut dgn selimut/blanket kemudian letakkan dlm kotak/bakul tempat anak kucing itu berada.Anak kucing yang sgt kecil ini mungkin akan membuka mata pada usia 2 minggu.Anda juga hendaklah merangsang ia kencing dan membuang najis setiap kali lepas menyusu dengan melapkan kapas/tisu basah di bhgn punggung anak kucing itu.Ini kerana ia cuma akan membuang najis apabila dirangsang oleh rangsangan sentuhan seperti jialatan ibu kucing tersebut sewaktu membersihkannya. 


Pada usia 2 minggu, bawalah ia ke klinik vet untuk mendapatkan rawatan kecacingan. Pada usia ini juga ia sudah boleh diajar cara membuang najis di dlm litter box yang berisi pasir(litter sand).Tetapi ia mungkin memerlukan lebih kurang 2-4 minggu utk mahir kerana ia tiada ibu sebenar utk mengajarnya.Apa yang anda boleh buat ialah , bawa anak kucing ke litter box dan sapukan kaki hadapannya ke atas pasir litter atau,ambil sedikit najisnya dan letakkan sedikit di dlm litter box, insya Allah ia tahu bhw di situlah "Tandas" baginya.

Doktor veterinar akan memeriksa kucing anda apabila dibawa ke klinik dan jadual pemvaksinan akan ditentukan oleh dokter.Ubat nyahkutu dan syampu antikutu cuma sesuai dipakaikan kepada anak kucing berusis 7-8 minggu kerana ia mengandungi toksik yang boleh menjejaskan perkembangan buah pinggang dan hati anak kucing anda.

Pada usia satu bulan anak kucing boleh diajar memakan mkn separa pejal seperti ikan/ayam rebus atau mknn yang siap dipaket(tuna/chicken, sardine dll berjenama seperti whiskas, snappy tom, royal canin, science diet dll).


Pada usia dua bulan ia sudah bersedia bagi mknn pejal seperti cat biscuits(disarankan membeli cat biscuits stage kitten 2-6 bulan).Perlu diingatkan kucing adalah haiwan karnivor dan memerlukan makanan berasaskan ayam/daging atau ikan, bukannya makanan manusia seperti nasi dan roti. Apabila anda memberi kucing mkn nasi, ia samalah seperti anda memberi lembu memakan daging @ikan! Anak kucing sgt kuat bermain-main dan amat sesuai jika anda membela sekurang2 nya 2 ekor supaya ia ada kwn dan tidak bosan apabila anda tiada di rumah.Kucing yang bosan cenderung merosakkan /menggaru perabut atau kencing/berak merata2.

P/S : k.p.k nk share info ni sbb kt kolej k.p.k ade ibu kucing yg kehilangan ank. k.p.k cian sgt ngn ibu kucing ni.smpaikan ibu kucing tertidur kepenatan sbb cari anknye xjmpe². pastu yg pling wat k.p.k sdih sgt, tempat kantung susu ibu kucing ni jd pnuh smpai susunya melimpah² sbb bsenye anknya yg hisap. tp anknya da xde. ade org amek. smpai ati org 2 amek anknya yg masih kcik lg.. :'( :'(

PESANAN DR K.P.K : klu pun nk sgt amek ank kucing, amek dgn ibunya sekali.xpun 2gu smpai ank kucing da lepas susu (da pndai mkn bnde lain selain dr menyusu)..