Blogger Templates

button like

Thursday, 29 March 2012

~MENJAGA ANAK KUCING YANG TIADA IBU~



Pernah tak korang jumpe anak kucing yg dah xde ibu.. samada ibu die dah mati ataupun ibu kucing tu lari xnak nyusukan anak die ataupun ade org ambil ibu kucing dari anak2nya..??

Anak kucing berusia 1 hari hingga sebulan adalah sgt lemah dan sangat2 memerlukan penjagaan rapi.Anak kucing pada usia ini perlu diberi susu (belikan formula khas utk anak kucing) setiap 3-4 jam sehari iaitu lebih kurang 7-8 kali sehari. Ia juga perlu diletak di tempat yang hangat dan selesa.Cara mudah ialah isi air panas dlm botol tahan panas, dan balut botol tersebut dgn selimut/blanket kemudian letakkan dlm kotak/bakul tempat anak kucing itu berada.Anak kucing yang sgt kecil ini mungkin akan membuka mata pada usia 2 minggu.Anda juga hendaklah merangsang ia kencing dan membuang najis setiap kali lepas menyusu dengan melapkan kapas/tisu basah di bhgn punggung anak kucing itu.Ini kerana ia cuma akan membuang najis apabila dirangsang oleh rangsangan sentuhan seperti jialatan ibu kucing tersebut sewaktu membersihkannya. 


Pada usia 2 minggu, bawalah ia ke klinik vet untuk mendapatkan rawatan kecacingan. Pada usia ini juga ia sudah boleh diajar cara membuang najis di dlm litter box yang berisi pasir(litter sand).Tetapi ia mungkin memerlukan lebih kurang 2-4 minggu utk mahir kerana ia tiada ibu sebenar utk mengajarnya.Apa yang anda boleh buat ialah , bawa anak kucing ke litter box dan sapukan kaki hadapannya ke atas pasir litter atau,ambil sedikit najisnya dan letakkan sedikit di dlm litter box, insya Allah ia tahu bhw di situlah "Tandas" baginya.

Doktor veterinar akan memeriksa kucing anda apabila dibawa ke klinik dan jadual pemvaksinan akan ditentukan oleh dokter.Ubat nyahkutu dan syampu antikutu cuma sesuai dipakaikan kepada anak kucing berusis 7-8 minggu kerana ia mengandungi toksik yang boleh menjejaskan perkembangan buah pinggang dan hati anak kucing anda.

Pada usia satu bulan anak kucing boleh diajar memakan mkn separa pejal seperti ikan/ayam rebus atau mknn yang siap dipaket(tuna/chicken, sardine dll berjenama seperti whiskas, snappy tom, royal canin, science diet dll).


Pada usia dua bulan ia sudah bersedia bagi mknn pejal seperti cat biscuits(disarankan membeli cat biscuits stage kitten 2-6 bulan).Perlu diingatkan kucing adalah haiwan karnivor dan memerlukan makanan berasaskan ayam/daging atau ikan, bukannya makanan manusia seperti nasi dan roti. Apabila anda memberi kucing mkn nasi, ia samalah seperti anda memberi lembu memakan daging @ikan! Anak kucing sgt kuat bermain-main dan amat sesuai jika anda membela sekurang2 nya 2 ekor supaya ia ada kwn dan tidak bosan apabila anda tiada di rumah.Kucing yang bosan cenderung merosakkan /menggaru perabut atau kencing/berak merata2.

P/S : k.p.k nk share info ni sbb kt kolej k.p.k ade ibu kucing yg kehilangan ank. k.p.k cian sgt ngn ibu kucing ni.smpaikan ibu kucing tertidur kepenatan sbb cari anknye xjmpe². pastu yg pling wat k.p.k sdih sgt, tempat kantung susu ibu kucing ni jd pnuh smpai susunya melimpah² sbb bsenye anknya yg hisap. tp anknya da xde. ade org amek. smpai ati org 2 amek anknya yg masih kcik lg.. :'( :'(

PESANAN DR K.P.K : klu pun nk sgt amek ank kucing, amek dgn ibunya sekali.xpun 2gu smpai ank kucing da lepas susu (da pndai mkn bnde lain selain dr menyusu)..


29 comments:

  1. ooo...ingatkan umur sebulan dah boleh makan kibbles sebab kalau RC kitten 32 tu tulis 1-4 months. kena tunggu 2 bulan jgk eh?

    ReplyDelete
  2. Hmm..ade gak org mcm 2 kan,sakit ati ni klau baca tentang hal2 mcm ni.lom kira kes dera lg 2,rasa nk g pancung je kpala dieorg 2..by the way,i ade 4 ekor kitten,bulat2.baru blajar mkn cat biscuits,happy tgok dieorg aktif.KPK bnyak bg inspire utk i,thanks a lot.!! muuahhhh.!

    ReplyDelete
  3. sy ada bela kucing yg org buang maybe umur x sampai 1 minggu. mmg mencabar, tp sgt2 berpuas hati. sekarang dah umur 2 tahun ++. Gemuk dan samseng. tp, masih nak botol gak kadang2. nk lepaskan gian agaknya.

    ReplyDelete
    Replies
    1. awak kasik die apa bestnya awak berjaya besarkan die

      Delete
  4. tip sy lg senang. tetiap malam bawak anak kucing tu tidur sama. Secara otomatik anak kucen tu akan mudah diajar n ikut naluri sndiri...mcam kucen itam saya...alahai anak papa

    ReplyDelete
  5. Baru je 3 minggu lepas bw blik anak kucing...adik beradik ntah ke mana..ibunya pun ntah kemana....Alhamdulillah makin sihat dan sangat aktif...Elum sempat bw ke vet lagi..

    ReplyDelete
  6. Sy baru ambik 2 ank kucing. org buang kot sbb both betina. tp sy feed bottle, apsal dorng xnk? dan dorg sgt bising, sy risau mesti dorg lapar. need help, mcm mana nk bg dorg mkn/minum ni... help.

    ReplyDelete
    Replies
    1. saya pun dulu mengalami macam awk.saya bgi kucing makan nasi dengan ikan.alhamdullilah x bising

      Delete
  7. Fairuz, currently saya tgh cube membesarkan 3 ekor anak kucing umur 2 minggu. Better bawak jmpe vet utk medical check up. bkn ape, sblm ni, saya kehilangan 3 ekor anak kucing (umur less than 2 weeks) gara-gara x bawak jmpe vet. 3 ekor yg tinggal skrg, alhamdulillah, leps bawak jmpe vet, ada menunjukkan tanda2 selera mkn brtmbah.

    ReplyDelete
  8. saya malang ckit...saya amik dua anak kucing usia baru 3 4 ari, pada ari yg sama tapi di kawasan berlainan. beli susu kucing sudah..beli botol susu pun sudah...2 3 4 pagi gagahkan bangun bg susu..tapi dorg ni kuat lapa & kencing. then, baru2 nie..lps balik keje, yang sekor tu isap anu yang sekor lagi (paling kuat kencing)..da kenyang pun nak jugak tu.haishh, sabar jela. skg nak xnak tpaksa asingkan..

    ReplyDelete
  9. lepas2 dilahirkan baru2 ni.yg 3ekor lg ok.yg sekor lg dy mcm lemah.dy xpndai isap susu mama dy.kita letakkan pun msih cari2 lg.kranya ni da msuk 2 hari,dy msih xley mnum susu.skrg da lemah sgt2.kita bg air,dy xley telan.mcm sakit ja.xtw nk wat camna.mcm mana ya?

    ReplyDelete
  10. nk tnya . klau saya beri makan ikan + nasi semasa ank kucing berumur 4 minggu . boleh ke ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. better awak bg kitten ikan rebus dr bg nasi... ikan rebus sesuai utk kitten 4weeks n above...

      Delete
  11. camne ye kalau anak kucing tertelan pasir? tlggg...

    ReplyDelete
  12. tolong cadangkan saya nama anak kucing betina yg comel :)))

    ReplyDelete
  13. Tadi saya amik anak kucing dari blakang rumah, dia bising ...agaknya lapar..saya curi2 bawak masuk rebus ikan bagi dia..tgok mata dia bertaik..amik eyedrop bb saya cuci mata dia..cian dia comot.bsok klu dia dah ok kena lepaskan coz hubby xbg bela..huhu


    ReplyDelete
  14. saya ada terjumpa sekor anak kucing ni.. wktu jumpa rasanya x smpai sminggu lagi pun umur dia.. ksian sgt.. skrg feed guna botol susu.. tapi dia ttap bising even after bg susu.. kenapa ya? kadang2 sampai dah buntu x tahu dia nak apa..blh bg pndpt x ? tq

    ReplyDelete
  15. anak kucing kt umah sya suke mkn nasi gaul ngan ikan rebus...xpe ke?slalu mmg sy bgi kucin sy mkn nasi dn ikan rebus..bru kenyang..kalo x bg nasik asyik jer nk melantak..dorang mcm x puas..bile dh bg mkn nasik gauk ngan ikn rebus bru diam..x ngiaw2 dah..n hepi jer main lari2..guling2..hehe

    ReplyDelete
  16. Sy mdh ksian klu tgk kucing y bnasib malang... ada sekor kucing ni branak dlm ofis da nk dkt 2 mggu dh... bos sy x tau y ada ank kucing dlm opis tu... sy nk letakkan ank kucing tu kt luar x smpai ati takot t ada binatang lain mkn ker ggit ker.. sy smbunyi2 jer bela kucing2 ni kt store... nk bwak balik kt umh kucing sy saja dh dekat 19 ekor dh... tiap2 weekend time off, sy dtg opis bg si ibu ni mkn... si ibu ni klu bkk pintu dya kira nk kuar jerr.. now, si ibu tu dh x ade lam opis ni ilang kmana tah... asanya si ibu ni kuar sbb bos ada dtg opis... ermm kmana la mghilang... ksian la tgk ank kucing ni 3 ekor warna putih 2 oren 1... meowww2 jerr... nk nangis tgkk... :(...

    ReplyDelete
  17. salam..saya xde pngalaman bela kucing..tpi 2 ari yang lps sy ad amek anak kcing yg bru brpe mnggu usia nya..sbb sy amek kerana ank kucing tu da xbermaya .. ibu dy pon da xnk kt dy..so sy amek bwk g klinik..tpi still lemah jgk kucing nie..minum susu pon skit jew..tu pon dy mnum bkn dgn rela hati..mkn ubt xpnh miss..cmne aek ? ape ptot sy buat ?

    ReplyDelete
  18. Ola..saya ada 7 anak kucing umurnya 1 bulan, ibunya dh mati..skrg ni saya bg susu goat milk n makan nasi coz dia org selalu bising n gigit kaki...tp yg membuatkan saya takut..time dia org berak, mcm ada darah kat tahi tu...apakah susu goat milk yg xsesuai or sebb sya bagi nasi? i need help!!

    ReplyDelete
  19. Goat milk yg x sesuai bgi ank kucing ..boleh membawa kepade SEMBELIT!

    ReplyDelete
  20. assalamualaikum.. kt umah sy slalu ade anak kucing yg xde ibu.. yg first tu bg susu n dia pndai minum tp x lame dh hilang sbb hujan lebat.. yg second nie betina, dia x reti minum sndri n maybe dia x smpai sebulan.. tp ktorg x penah ade kucing sblm nie, bg dia mknn kucing yg keras tu boleh ke? dia mkn je.. tp perut dia buncit n dh g vet n doktor bg ubat cacing.. tp comel nie x aktif lah, n slalu nmpk sedih.. dia x sihat ke ek?

    ReplyDelete
  21. Goat milk sesuai...susu lembu yang xsesuai sbb ade lactose..kucing akan cirit birit klu minum susu lembu...tp susu kambing kene la yang khas tuj kucing. Jngn g beli yg untuk manusia lak

    ReplyDelete
  22. Sy trpaksa pisahkn 3 ekor anak kucen dr ibunya sbb ibunya suka gonggong anak smpai brdarah2 leher...!

    ReplyDelete
  23. Nk tanya kalau ank kucing bru berusia 4 minggu dipisahkan dri menyusu bole x?xpe ke?

    ReplyDelete
  24. Saya pun ada jumpa anak kucing tanpa ibu, mulanya taknk ambik sebab tak pandai jaga baby kucing,tapi bila bwk kete teringat2 baby kucing tu tanpa pelindungan saya patah balik kete n ambik bwk blk,beli botol susu n susu kan,belajar tentang kucing dari goggle.

    ReplyDelete