Blogger Templates

button like

Saturday, 28 April 2012

Rumah kucing bakal dibina

KOTA BHARU- Kerajaan Kelantan akan membina rumah bagi menempatkan kucing-kucing terbiar di negeri ini, selain mengelak haiwan berkenaan dizalimi.

Pengerusi Jawatankuasa Kerajaan Tempatan, Pelancongan dan Kebudayaan Negeri, Datuk Takiyuddin Hassan berkata, melalui kerjasama dengan Persatuan Mencegah Kekejaman Haiwan (SPCA).

“Kerajaan Kelantan sedia menghulurkan bantuan dari segi kewangan dan memberi kerjasama penuh jika persatuan itu ingin membina rumah kucing.

“Ini secara tidak langsung dapat memberikan pendidikan dan kesedaran kepada masyarakat supaya tidak menzalimi haiwan dan bersifat lebih berperikemanusiaan,” katanya kepada pemberita semasa lawatan ke pameran kucing peringkat negeri sempena Karnival Seni Budaya Kelantan, di Kelantan Trade Centre (KTC), di sini, kelmarin.

Pameran dan pertandingan kucing itu mendapat kerjasama daripada kelab Kucing Malaysia, malahan pertandingan 100 kucing comel berlangsung di KTC hari ini dari pagi hingga petang.

Takiyuddin berkata, terdapat banyak kucing terbiar di negeri ini termasuk di pasar dan kantin sekolah yang dibuang atau ia tidak mampu dibela sehingga menyebabkan haiwan tersebut ada di merata-rata tempat.

Menurutnya, bagi tujuan membina penempatan khas kucing itu, pihaknya dan persatuan belum mengenal pasti tempat dan akan mencari lokasi sesuai.

“Pihak kami berharap orang ramai lebih menyayangi kucing kerana ia adalah haiwan manja dan perlu diberi perhatian,” katanya.

Katanya, berkenaan Karnival Seni Budaya Negeri itu bermula semalam dan akan berakhir 30 April di Pekarangan Stadium Sultan Muhammad IV, pihaknya akan membawa pelbagai kebudayaan menarik berbentuk hobi.

8 comments: