Blogger Templates

button like

Wednesday, 21 November 2012

ABUN KUCING YANG BERSEMANGAT KENTAL!

Assalamualaikum dan salam sejahtera semua. Anda kenal Abun kucing KPK tak?? ape!! tak kenal??


ini lah abun yg KPK bela sejak 2008.. diberi gelaran abun disebabkan waktu mak KPK jumpa dulu kat pasar sangat kurus sehingga menampakkan BONE-BONE(tulang temulang) nya.. so sejak daripada tu kami mengelarkannya bone.. tp bila da lama2 jadi la ABUN.. haha



Ok berbalik kpd tajuk.. rentetan peristiwa yg menyebabkan nyawa abun dihujung-hujung je.. ttp dgn berkat doa kawan2 Alhamdulillah abun makin sembuh.. dipercayai luka yg abun alami ni akibat bergaduh dgn anjing..



10 Nov 2012




KPK terjaga sbb bau yg busuk gler (bau bangkai) dalam bilik KPK.. tgk2 bawah katil terlantar seekor abun yg lemah tak bermaya! bila KPK tarik dia keluar.. trkejut gler sebab tengkuk dia ada luka besar dan berulat2!!

Atas dasar tanggungjawab terhadap budak sekor ni.. KPK, adek2 & mak KPK pon ambik keputusan untuk hantar ke klinik haiwan.. tp malangnya klinik tak bukak.. kami bawak la abun balik.. bila malam menjelang abun mengiau2.. KPK bangun dan niat kat hati.. "biar aku je la yang rawat ko abun! atlease kalau mati pon aku tak rasa bersalah"  KPK ajak adek2 untuk bantu.. KPK start dgn post gambar abun ni kat KPK untuk dapat nasihat2 & pendapat dari kawan2! thanks suma!



kalau nak kata geli tu mmg gler nye geli.. dgn berbekalkan semangat anak jantan yg tinggi kat diri ni KPK start sediakan DETTOL, UBAT KUNING, COTTON BUD, KAPAS, SURAT KABAR LAMA, TORCH LIGHT, TOPENG TUTUP MUKA, GUNTING & PENGETIP BESI!
bermula dgn BISMILLAH KPK start bersihkan luka tu dgn air suam! dan tarik ulat2 guna cotton bud, tp cotton bud tak bole guna sbb lembut sgt.. so KPK guna penyepit besi!




lepas rawat.. alhamdulillah beberapa ekor ulat dapat dikeluarkan.. KPK bilas luka abun guna dettol & ubat kuning! lepas daripada tu baru la abun ada selera nak makan & minum!


selepas 2, 3 hari keadaan abun semakin tenat.. dia macam tak dapat bertahan.. KPK da siap gali lubang da pun.. kalau korang pasan kat page KPK ade post bnd ni..

kawan2 semua.. abun makin lemah.. dah macam tak da harapan da.. Ya Allah.. kalau btol da sampai masa abun ni.. Engkau ambil lah dia secepat mungkin.. tak sanggup aku tgk dia menderita.. kepada abun.. aku sebagai tuan yang pelihara kau.. aku halal kan makan minum ko.. pergi lah dgn tenang.. td waktu KPK bersihkan luka abun.. bebel2 dgn dia.. mata dia meleleh air mata.. pergi lah abun.. Allah.. Alla
h.. Allah.. Aku redha~:)
Mohon doakan abun pergi cepat kawan2 kalau masa dia da sampai..~
p/s : dipercayai ini disebabkan abun gaduh ngan anjing!





KPK tinggalkan abun sekor-sekor kat dalam sangkar bancuh susu, letak sekor ikan goreng & sapu ubat kat luka dia lagi then gali lubang stand by untuk tanam sok pagi time nak g keja tu..
esok pagi je tgk umur abun masih panjang.. tgk komen2 kat FB KPK ramai yg doakan kesihatan abun! keajaiban Allah bila mana ikan goreng dalam sangkar & susu tu da abis! siap pakej ade berak abun sekali dalam sangkar tu! haha
start dari hari tu KPK tau umur abun masih panjang! dan terus rawat dan merawat dia.. seminggu lepas tu..luka abun makin pulih.. 


KPK trim bulu2 dia.. buang kulit2 yg da kering.. keesokan harinya dia pon makin galak & bole tangkap cicak! haha


21 NOV 2012

KPK ambik abun dan mandikan dia.. bersihkan bulu2 dia.. bersihkan luka dia dan buang darah2 beku.. then sekarang dia dalam fasa pemulihan yg sangat baik! KPK cuma tak tau cam ne nak bagi luka dia cepat kering.. minyak gamat da letak sebotol da! haha 




4 DEC 2012


Abun nak g berburu.. luka dia ni da makin ok.. balik bila time makan je.. KPK da pesan kat abun jgn main jauh2~ skg dia main sekitar umah je.. & banyak rehat.. Al Maklum la kucing tua tambah sakit pulak tu.. hehe .


Gambar abun nak tangkap burung tadi~ hehe GET WELL SOON BRO!


26 DEC 2012







coretan diteruskan.. daging sudah makin tumbuh kat leher abun.. dan abun punya badan pon makin mengembang.. sihat & da bole ngorat.. hehe


63 comments:

  1. teruskan letak minyak gamat. insyallah, luka kan bertambah kering.

    ReplyDelete
  2. beli air gamat yg putih tu bg dia minum utk sembuh luka dr dalam...mulia hati awak...love it...

    ReplyDelete
  3. bagi dia makan sup ayam utk lebih b'semangat,, insyallah...

    ReplyDelete
  4. nak cepat..cube gune minyak but-but keluaran HPA..inshaAllah berkesan..

    ReplyDelete
  5. cuba letak gel gamat keluaran luxor tu. kucing saya hari tu kena jngkitan kutu halus (micro organisma) sampai habis telinga & kepala dia dia luka2 sbb dia garu/keruk. letak ubat yg vet beri lambat berkesan. minyak gamat dia tak suka (sbb bau kot). last2 letak gel gamat tu alhamdulillah, cepat baik & kering. beliau kembali ensem ^_^ tp lepas tu pi jalan2 tak balik2. dah jumpa betina la tu.. >_<

    ReplyDelete
  6. Abun bersemangat waja!! Tq KPK kerana masih berhabisan jaga Abun!

    ReplyDelete
  7. Terus ltkkan minyak gamat coz sy pnh wt pd kucing yg sy jumpa kt pasar..now dia dh sihat dan beranak pinak pun...alhamdulillah...

    ReplyDelete
  8. gel gamat pun bagus jugak.. xberminyak, xberwarna n xberbau.. cepat kering luka nanti... xkirala brand apa2 pun.. healin ke luxor ke klink ke..

    ReplyDelete
  9. Semoga Allah merahmati kamu..

    ReplyDelete
  10. Besar btul luka dia.. Mmg sure akan makan masa skit nak kering tuh.. Just make sure jaga luka jgn sampai infection kot.. Sbb open wound kan..

    And bila nak baik tu gatal.. Kot nanti abun garu.. Luka balik.. Susah gak nak jaga camtu..

    ReplyDelete
  11. wahh touching sungguh..syabas! sob3 t'haru ^_^"

    ReplyDelete
  12. KPK,dlu kucing sya pon bese jd cm abun,nama dy bobo,tp kne gigit dgn biawak smpai trburai isi2 perut dy,tp mama sya letak pil susu IG6 produk ELKEN,mmg mhal ckit tp cpt smbuh,parut pon cpt hilang.Tu sume jd lebey kurang 8 thn yg lpas,skg bobo sya da xde,dy mati kne langgar.Papepon sy doakn smoge abun smbuh spnuhnye.Aminn..

    ReplyDelete
  13. sebenarnya tuan dier yang bersemangat kental...abun akan doakan awak sentiasa atas kemuliaan hati awak ni...teruskan

    ReplyDelete
  14. cuba guna jadam....hari tu anak akak jatuh motor, luka besar akak letak jadam.....cepat kering....tapi x tau lah sesuai x utk haiwan

    ReplyDelete
  15. Saya gembira dapat tahu perkembangan abun. Abun akan jadi saksi di akhirat nanti atas segala kebaikan awak pada dia, sebab semangat yang ada pada awak la abun berusaha untuk bertahan. Kalau nak ikut kan luka tu sangat besar dan bahaya untuk dia. Semua kuasa Allah. Alhamdulillah.. :)

    ReplyDelete
  16. Salam, admin. Saya ada seekor kucing yang lebih kurang nasib dengan abun. Atam nama kucing saya jumpa tengah jalan. Bulu ekor dia terpisah dari kulit. Berdarah darah dan pangkal ekor hampir terputus.ulat pun banyak dah masuk kat pangkal ekor. Saya keluarkan ulat ulat tu dan letak minyak gamat. Lepas bawa klinik. Doktor pesan jgn letak minyak gamat sebab minyak gamat akan akibatkan luka tu lembab dan susah nak kering. So saya just letak krim hijau yg doktor bg. Alhamdulillah luka dah takde bulu dah tumbuh tutup semula luka di pangkal ekor. Cuma bulu xtumbuh lagi di ekor atam.

    ReplyDelete
    Replies
    1. sama jugak tapi kucing saya tu kat muka dia habis tertanggal kulit pipi

      Delete
  17. Bagaimana dengan perkembangan Abun sekrang, dah pulih kah?

    ReplyDelete
  18. x hantar ke vet ke untuk jahit luka dia yg terbuka tu??

    ReplyDelete
  19. sangat respek dengan KPK.. KPK yang berjiwa kental sebab tue Abun semangat nak sembuh.. InsyaAllah

    ReplyDelete
  20. Baca doa syifa hembuskn kat tmpt luka, jgn lupa terus ltk ubat sesuai, abun aja-aja fighting

    ReplyDelete
  21. Tahniah kpd KPK kerana berjaya merawat abun sehingga sembuh...

    ReplyDelete
  22. abon...get well soon sayang!! takmo nakal2!!

    ReplyDelete
  23. You are a kind person AlhamduLillah...
    Cuba kunyit hidup, ditumbuk halus dn drendam dalam minyak kelapa dan sapu kat luka In shaa Allah mujarab juga :)

    ReplyDelete
  24. alhamdulillah..moga abun smbuh sepenuhnya..

    ReplyDelete
  25. semangat abun kuat, sekuat kasih sayang KPK kat abun.. get well soon abun.. we love u! :)

    ReplyDelete
  26. respect kat abun!..kuatnya semangat...boleh ambik pengajaran dari kisah ni...by the way KPK anda mmg awesome...ALLAH je yg boleh balas jasa anda..

    ReplyDelete
  27. alhamdulilah abun okey...cpt sembuh ye abun

    ReplyDelete
  28. Apa khabar abun skrg? Kucing sy pun mcm ni... Abu nm dia.. sy pun buh krim gamat.. arap Abu ok, Abun pun

    ReplyDelete
    Replies
    1. abun khabar baik.. abun dah sehat.. luka pun makin elok.. saya doakan abu cepat sembuh.. :)

      Delete
    2. Alhamdulillah abun dh sihat... terima kasih doakn abu... ;)

      Delete
  29. Kesian dia. hampir menangis baca. Tahniah bro. Pahala tu :)

    ReplyDelete
  30. ha!! cer bg abun mkn kepsi..pastu bg dia scot emulsion..gerenti gemok lg..luka tu..teruskn sapu myk gamat je..

    ReplyDelete
  31. Tapi sekali sekala jgn lupa hantar ke vet. Maybe dorang ada treatment yg lebih baik.. ^_^

    Anyway, may Allah bless u guys yg syg n jaga kucing mcm jaga family sndr... Aminnn

    ReplyDelete
  32. Ya Allah..syukur sgt2..menitik airmata stiap kali tgk cerite abun ni..get well soon ye!! kami sntiasa doakan abun!!

    ReplyDelete
  33. Semoga Allah s.w.t menyayangi mu sebagaimana kamu menyangi abun...amin

    ReplyDelete
  34. abun ada..nyanyol xde ke?

    ReplyDelete
  35. Alhamdulillah abun da mkin sihat..sedey tgk abun sakit..xsedar airmata jatuh..huhu

    ReplyDelete
  36. Alhamdulillah, bertuah Abun dpt KPK. Kami juga ada pengalaman merawat kucing gelandangan yg cedera akibat digigit anjing. Sempatlah hampir dua bulan menyayangi dan memelihara Ning namun Allah lebih menyayangi dia. Janji suami saya Ning pergi bertuan, itu yg dikotakan.

    ReplyDelete
  37. kalau org geli n tak sayang kucing mmg tak nak dah bela kucing camni tp, kami mmg sayang giler2 dgn kucing. mmg dah selalu kena camni. hehehehe

    ubat die paling mujarab (dgn izin Allah), bersihkan n letak ubat cam cara di atas n last amik aloe vera yg asli dr daun tu, sapu lendir pada luka. insyaAllah mmg daging cepat tumbuh balik. merah2 nnti.

    kalau nak tahu penjagaan kucing boleh dapatkan info di sini tapi ini basic lah. nak tahu details, of course kene bela sendiri dari jiwa.hihihi

    PencintaKucing

    ReplyDelete
  38. Menangis saya baca. Sekarang dia dah okay ke? :)

    ReplyDelete
  39. Assalamualaikum KPK,

    Alhamdulillah & gud job KPK atas dasar keprihatinan anda...Terharu dan sedih melihat keadaan si Abun ni....Semoga dia sihat sentiasa dan mendapat pantauan sebaik mungkin dr KPK..

    Kamsi singgah & baca entri ni...Terus follow blog KPK..jangan lupa singgah & follow blog kami yer..TQ

    Zul & Azizi Boarding Pets

    ReplyDelete
  40. tak pernah tgok kucin teruk camni..pengalaman bela 12 kucin satu umah pon xteruk camni..syabas team KPK. Teringin 1 hari nak join misi menyelamatkan kucing2. InsyaAllah :)

    ReplyDelete
  41. rasa kasihsayang kpk pada abun...membuatkan abun bersemangat utk meneruskan hidupnya dgn kpk...syabas kpk...ALLAH SWT akan membalas segala2nya..nangis saya baca kisah abun

    ReplyDelete
  42. banyak pahala mu kawan... semoga kamu diberi rizki yang banyak

    ReplyDelete
  43. Seekor kucing betina sedang tenat kerana sakit xdapat melahirkan anak. Kandungannya sudah sampai masa tapi dia tidak dapat bersalin. Teran sampai dah lembik. Kos cuma rm300++ tapi sekarang owner xmampu. Saya pun xmampu nak tolong. Sesiapa yang ingin membantu menyelamatkan kucing tersebut dan kandungannya, bolehlah whatsapp di 0132023978, shah. Nama kucingnya ita. Boleh lawat sendiri. Lokasi sungai buloh. Semoga ada hamba Allah yg sudi menghulurkan bantuan. Amin..

    ReplyDelete
  44. Maaf nk tanya..Kucing ni kn gigit anjing sy nk rwt dia tp plu tak saya samak evn air liur anjing tu dh kering?

    ReplyDelete
  45. Maaf nk tanya..Kucing ni kn gigit anjing sy nk rwt dia tp plu tak saya samak evn air liur anjing tu dh kering?

    ReplyDelete
  46. gak tahan saya lihat kucing yang terluka tu ..
    ngeri kurasa..

    ReplyDelete
  47. salam,sudi sudilah masuk blog sy..

    ReplyDelete
  48. banyak pahala mu kawan... semoga kamu diberi rizki yang banyak

    ReplyDelete
  49. The information you have posted is very selful
    This post is really valuable for those who play
    Please click on this post if you wanna paly with online casino.Thank you.
    thanks for sharing...
    บาคาร่าออนไลน์
    โกลเด้นสล็อต

    ReplyDelete