Blogger Templates

button like

Friday, 23 March 2012

MENARIK ... Apakah kucing bermimpi??Cuba anda perhatikan kucing anda di saat sedang tidur. Mesti kadang-kadang matanya berkelip-kelip dan tangannya bergerak-gerak, seolah-olah haiwan tersebut sedang berlari mengejar sesuatu. Dan ada juga kucing yang sedang tidur, tiba-tiba menjerit keras seolah-olah sedang marah. Mungkin sedang mimpi ngeri dikejar anjing.

Dr. Matthew Wilson dan Kenway Louie dari Massachusetts Institute of Technologymelakukan penelitian menggunakan empat tikus. Mereka menanam elektrod mikro ke hipokampus, bahagian otak yang berhubungan dengan proses memori, keempat tikus itu. Lalu mereka mengamati pola-pola gelombang otak yang dihasilkan oleh neuron atau jaringan saraf yang telah dipasangi elektrod.


Pola gelombang otak tikus yang sedang bermimpi berlarian ke sana ke mari ternyata sama dengan pola otak tikus yang benar-benar sedang belari. Bahkan, hanya dengan mengamati pola-pola itu, para ilmuwan dapat tahu adakah si tikus sedang bermimpi berlari-lari atau sedang duduk.

jadi kenapa binatang bermimpi ? mungkin untuk mengenang dan mempelajari pengalaman-pengalaman hidupnya. Jadi, marilah kita jadikan hidup kucing kesayangan Kita penuh kebahagiaan dan kasih sayang, bebas dari rasa lapar, kehausan dan rasa takut. Sehingga mereka selalu bermimpi indah ketika mereka tidur. :)

No comments:

Post a Comment